Atunci când cauți vină providenței, gândește-te la lucrul respectiv și vei vedea că s-a întâmplat conform cu rațiunea.
“Dar cel care este nedrept este avantajat.“
Avantajat în ce? În bani, asta deoarece îți este superior ție în lingușeală, în lipsă de rușine, în vigilență. De ce te miri? Dar îți este superior în loialitate, în modestie? Vei vedea că în acestea nu îți este superior. În cele în care ești tu superior, acolo tu ești cel avantajat.
Odată l-am întrebat pe un om care era necăjit gândindu-se la bogăția lui Philostorgus: “Ți-ar conveni să te culci cu Sura?“ “Fie ca acea zi să nu vină niciodată“, a răspuns el. Atunci de ce ești necăjit că el primește ceva la schimb pentru ceea ce vinde? Îl consideri fericit pe acela care obține ceva prin mijloace care pe tine te dezgustă? Cu ce greșește providența dacă acordă lucruri bune oamenilor buni? Nu este mai bine să fii modest decât să fii bogat? “Ba da.“ Atunci de ce ești necăjit, dacă tu deții ceva mai bun?
Ține minte întotdeauna și păstrează la îndemână acest adevăr: este o lege a naturii că cel superior este avantajat față de cel inferior în acel lucru în care este superior. Astfel nu vei mai fi necăjit.
“Dar soția mea se poartă urât cu mine.“
Ei bine, dacă cineva te-ntreabă, poți să-i spui că soția ta se poartă urât cu tine. Și să nu adaugi nimic în plus.
“Tatăl meu nu-mi dă nimic.“
Nu trebuie să mergi mai departe și să adaugi minciuna că asta este un lucru rău. Din acest motiv, nu de sărăcie trebuie să scăpăm, ci de opinia pe care o avem cu privire la sărăcie, și astfel vom fi fericiți.