Dacă renunți la vreun lucru extern, vezi ce primești la schimb pentru el. Dacă ce obții valorează mai mult decât lucrul la care ai renunțat, să nu spui niciodată că ai ieșit în pierdere. Nu ai cum să pierzi dacă renunți la un măgar ca să obții un cal, la o oaie pentru un berbec, la bani pentru o faptă nobilă, la vorbe goale pentru liniște adevărată, la indecență pentru respect de sine. Dacă îți amintești asta, oriunde ai fi, îți vei păstra caracterul așa cum trebuie să fie. Dacă nu îți vei aminti asta, atunci vei irosi timpul și vei distruge munca ta de până acum. Nu-ți trebuie mult ca să răstorni și să distrugi totul, doar o mică abatere de la rațiune.

    Cârmaciului îi trebuie mult mai puțin ca să distrugă un vas decât să-l salveze, doar să-l întoarcă puțin prea mult în vânt și este pierdut. Nici nu trebuie să o facă intenționat, este de ajuns o clipă de neatenție. La fel este și în viață, dacă nu ești atent o clipă, poți pierde tot ce ai acumulat până atunci.

    Rămâi vigilent așadar, și veghează-ți impresiile. Ceea ce păzești nu este lucru mărunt, este vorba de respect de sine, cinste, statornicie și lipsă de tulburare, frică, suferință sau agitație, într-un cuvânt libertate. Ce poți primi la schimb pentru acestea? Vezi dacă ce obții la schimb pentru ele este la fel de valoros.

    “Nu pot primi înapoi ceva la fel de valoros.”

    Dacă nu le dai, consideră cu ce rămâi. Atunci poți spune “Eu am decență, altul are funcția de tribun. Eu am respect de sine, altul are funcția de pretor. Eu nu fac gălăgie atunci când nu este cazul, eu nu sar de pe locul meu atunci când nu trebuie. Asta pentru că sunt liber, sunt un prieten al Zeului și îl urmez de bunăvoie. Nu trebuie să revendic nimic, nici ce ține de trup, nici proprietăți, oficii sau reputație. Zeul nu dorește să le revendic. Dacă ar fi dorit, le-ar fi făcut bune pentru mine, însă nu le-a făcut bune. Așadar, nu pot încălca poruncile sale.”

    În tot ceea ce faci, păzește ce este al tău. În ceea ce privește restul lucrurilor, fii mulțumit cu ce primești, atâta timp cât te folosești de ele rațional. Altfel vei fi nefericit și mizerabil, vei fi supus piedicilor și constrângerilor. Acestea sunt legile și decretele trimise de Zeu. Pe ele trebuie să le interpretezi și să le respecți, nu pe cele ale lui Masurius și ale lui Cassius.