...unele depind de noi, altele nu depind de noi

Month: September 2021

VIII. Cum să ne antrenăm pentru a ne descurca cu impresiile

    La fel cum ne antrenăm să ne descurcăm cu sofismele, tot așa trebuie să ne antrenăm zilnic să ne descurcăm cu impresiile. Asta deoarece și ele necesită un răspuns din partea noastră.

    “Fiul lui Cutărică a murit.“

    Răspuns: acest lucru nu ține de voință, nu este un rău.

    “Tatăl lui Cutărică l-a dezmoștenit. Ce părere ai de asta?“

    Nu ține de voință, nu este un rău.

    “Împăratul l-a condamnat.“

    Asta nu ține de voință, nu este un rău.

    “El a fost mâhnit de asta.“

    Acesta este un act care ține de voință, este rău.

    “El a îndurat cu noblețe.“

    Acesta este un act care ține de voință, este bun.

    Dacă dobândim acest obicei, vom face progrese, căci nu vom accepta nimic altceva decât o impresie comprehensibilă. 

    “Fiul a murit. Ce s-a întâmplat?“

    Fiul a murit.

    “Nimic altceva?

    Nimic.

    “Corabia este pierdută. Ce s-a întâmplat?“

    Corabia este pierdută.

    “El este dus la închisoare. Ce s-a întâmplat?“

    El este dus la închisoare. Orice om poate adăuga “Asta este o nenorocire pentru el“, dar asta este propria lui opinie.

    Cu toate acestea, tu dai vina pe Zeus pentru asemenea lucruri. De ce? Pentru că ți-a dat răbdare și noblețe? Deoarece a luat acestor lucruri puterea de a face rău? Pentru că ți-a dat capacitatea să înduri toate acestea și să rămâi fericit? Deoarece ține poarta deschisă pentru tine, pentru atunci când nu o să-ți mai fie posibil să rămâi? Du-te, omule, și nu te mai plânge.

    De vrei să afli, o să-ți spun care este atitudinea romanilor față de filosofi. Italicus era un om care avea reputația de filosof printre ei. Odată, când eram și eu prezent, s-a supărat pe prietenii săi, ca și cum ar fi suferit ceva intolerabil, și a arătat către mine spunând “Nu pot să mai suport, mă omorâți cu zile. Vreți să mă faceți să fiu ca și el!“

VII. Dialog cu guvernatorul epicurian al orașului

    Fiind vizitat de guvernator, care era epicurian, Epictet a spus: este normal ca noi, cei care suntem ignoranți, să vă întrebăm pe voi, filosofii, care este cel mai bun lucru pe lume, la fel cum cei care ajung într-un oraș nou pun întrebări localnicilor. Iar odată ce vom învăța care este acest lucru bun, să-l căutăm și să-l vedem noi înșine, așa cum fac călătorii cu lucrurile de vizitat dintr-un oraș. 

    Toată lumea este de acord există trei lucruri specifice oamenilor: sufletul, corpul și cele exterioare. Rămâne ca voi, filosofii, să ne spuneți care este cel mai important dintre acestea. Ce să le spunem oamenilor? Carnea este cea mai importantă? Pentru asta a călătorit Maximus pe furtună până la Casiopeea, să-și însoțească fiul? Pentru a-și satisface plăcerile cărnii?

    “În niciun caz“, a negat guvernatorul.

    Este normal să ne îndreptăm eforturile către ceea ce este mai bun în noi?

    “Desigur.“

    Și ce avem mai bun decât carnea?

    “Sufletul.“

    Care sunt superioare? Bunurile lucrului superior sau bunurile celui inferior?

    “Ale celui superior.“

    Depind bunurile sufletului de voință sau sunt independente de ea?

    “Depind de voință.“

     În acest caz, plăcerea sufletească este unul din lucrurile care țin de voință?

    “Așa este“, a răspuns el.

    Și ce dă naștere acestei plăceri? Se naște din ea însăși? Este imposibil. Trebuie să presupunem că există o esență a binelui, care are valoare prin ea însăși, și prin intermediul căreia obținem plăcerea sufletească.    

    Guvernatorul a fost de acord și cu această afirmație.

    Atunci ce dă naștere acestei plăceri sufletești? Dacă bunurile sufletului îi dau naștere, atunci am descoperit natura binelui; căci este imposibil ca binele și ceea ce ne aduce bucurii cumpătate să fie două lucruri diferite sau ca dintr-un lucru care nu este bun să rezulte ceva bun. Dacă rezultatul principal este bun, atunci și ce îl precedă este bun. Dar tu nu poți afirma așa ceva dacă ești întreg la minte, deoarece l-ar contrazice pe Epicur și învățăturile școlii din care faci parte. În acest caz, ce îți rămâne ție să afirmi este că plăcerea sufletească rezultă din lucrurile care țin de corp, că acestea sunt lucrurile care precedă și, astfel, reprezintă esența binelui. 

    Așadar, Maximus nu a procedat rațional dacă a avut alte motive să călătorească decât plăcerile cărnii, cel mai important lucru pentru el. Nu procedează rațional nici atunci când, ca și judecător, se abține să ia lucrurile altora, deși poate să o facă. Haide să vedem cum se poate face asta în secret, în siguranță, fără să știe nimeni. Căci nici Epicur nu a spus că este un lucru rău să furi. Numai să fii prins este. Acesta este motivul pentru care el spune să nu furi, deoarece nu poți fi sigur că nu vei fi descoperit. Dar eu îți voi spune că dacă furăm cu cap și cu grijă, nu vom fi descoperiți. Pe lângă asta, avem prieteni, bărbați și femei, sus-puși, iar grecii sunt neputincioși, nu va avea niciunul curajul să meargă la Roma pentru a ne da în judecată. De ce să te abții de la binele tău? Este irațional și prostesc. Dacă îmi spui că te abții, nu te cred. La fel cum este imposibil să fii de acord cu ceea ce pare fals sau să respingi adevărul, la fel este imposibil să te ții la distanță de ceea ce pare bun. Averea este un lucru bun, cel mai eficient pentru a obține plăcere. De ce să nu o dobândești? De ce să nu o corupi pe soția vecinului tău, dacă o poți face fără să fii prins? Iar dacă vecinul face scandal, de ce să nu-i frângi gâtul?

    Asta înseamnă să fii un filosof adevărat, să fii consecvent cu principiile tale, dacă vrei să fii un filosof cum trebuie. Altfel nu vei fi cu nimic mai bun decât noi care ne spunem stoici. Și noi spunem un lucru și facem altceva. Vorbim de lucruri nobile și facem lucruri de ocară. Tu vei fi ipocrit în celălalt sens, spunând vorbe de ocară și făcând fapte nobile.

    Pe Zeus! Poți să-ți imaginezi un oraș de epicurieni? Unul va spune “nu o să mă însor“. “Nici eu, va spune un altul, că este rău să te căsătorești.“ Și este rău să faci copii sau să te implici în lucrurile publice. Ce se va întâmpla cu un asemenea oraș? De unde vor veni cetățenii lui? Cine îi va crește? Cine va fi căpitan al efebilor? Cine va administra gymnasiumul? Care va fi educația lor? Va fi aceeași cu cea primită de spartani sau de atenieni? 

    Ia un tânăr și educă-l în conformitate cu învățăturile voastre. Învățăturile acestea sunt greșite, subversive pentru stat, dezastruoase pentru familie, nu sunt potrivite nici pentru femei. Omule, lasă aceste principii deoparte. Trăiești într-un oraș imperial, este datoria ta să îndeplinești funcții publice, să judeci drept, să te abții de la ceea ce aparține altora; nicio femeie, cu excepția soție tale, să nu fie frumoasă în ochii tăi, și nici băieți, nici aur sau argint. Caută să ai opinii consecvente cu această purtare. Ele îți vor permite să te abții cu plăcere de la lucruri care te atrag și te copleșesc cu o mare putere de convingere. Dacă tu, în schimb, întărești acea putere de convingere cu o filosofie precum aceasta, care ne împinge și ne îndrumă în aceeași direcție, ce se va întâmpla?

    Ce este mai bun la o sculptură? Argintul sau meșteșugul? Substanța din care este făcută mâna este doar carne, însă munca pe care o face mâna are întâietate. Cele ce trebuiesc făcute se încadrează în trei categorii: cele care țin de existență, cele care țin de un anumit fel de existență și cele care au întâietate. Așadar, la om nu trebuie să apreciem substanța, carnea, ci lucrurile care au întâietate. Care sunt acestea? Implicarea în activitățile publice, căsătoria, creșterea copiilor, pietatea, grija față de părinți, și, în general, dorința și aversiunea, impulsul de a acționa și de a te înfrâna, folosite așa cum trebuie și în armonie cu natura.

    După natura noastră suntem liberi, nobili, modești. Căci ce alt animal roșește? Ce alt animal simte rușine? Este în natura noastră să subordonăm plăcerea lucrurilor care au întâietate, să le slujească acestora, astfel încât să ne stârnească și să ne păstreze constanți în activități conforme cu natura noastră.

    “Dar eu sunt bogat și nu-mi lipsește nimic.“

    Atunci de ce pretinzi că ești filosof? Aurul și argintul îți sunt de ajuns, ce nevoie mai ai de principii?

    “Dar eu sunt judecător peste greci.“

    Știi cum să judeci? Cum ai ajuns să știi asta?

    “Mi-a dat scrisoare împăratul.“

    Dacă ți-ar da o scrisoare în care te numește judecător la un concurs de muzică, cu ce te-ar ajuta? Dar să lăsăm asta. Cum te-a numit judecător? Cui i-ai pupat mâna? Lui Symphorus sau lui Numenius? La cine ai făcut anticameră? Cui i-ai făcut cadouri? Nu înțelegi că să fii judecător nu are mai multă valoare decât are Numenius? 

    “Dar eu pot să arunc pe oricine în închisoare.“

    Și o piatră poți să o arunci.

    “Dar eu pot să ciomăgesc pe cineva până la moarte.“

    Și un măgar poți să-l ciomăgești. Asta nu este același lucru cu a conduce oameni. Condu-ne ca pe ființe raționale. Arată-ne ce este folositor și vom urma. Arată-ne ce este dăunător și ne vom feri. Fă-ne să te admirăm și să te imităm, cum făcea Socrate cu oamenii. El era un conducător adevărat, căci i-a determinat pe alții să-și supună lui propriile lor dorințe și aversiuni, propriile lor impulsuri de a acționa sau de a se înfrâna. 

    Tu vii și spui “Fă asta și nu fă astalaltă, că de nu, te arunc în închisoare“. Nu așa sunt conduse ființele raționale.

    Mai bine spune “Fă cum a poruncit Zeus, că de nu, vei fi pedepsit și vei suferi“. Ce pedeapsă? Nu vei suferi nimic altceva decât că vei eșua în ceea ce trebuie să faci, vei pierde omul de încredere, modest și cu bună-cuviință, din tine. Nu vei găsi o pierdere mai mare decât aceasta.

VI. Subiecte diverse

    Cineva l-a întrebat pe Epictet, cum se face că, deși în zilele noastre se depune mai mult efort în vederea dezvoltării rațiunii, progresul făcut în trecut este mai mare. În ce privință se depune efort acuma, a răspuns el, și în ce s-au făcut progrese în trecut? Căci acolo unde se depun eforturi acuma, în acel lucru vei găsi și progresul. În prezent se depun eforturi în vederea rezolvării silogismelor, și în asta se fac progrese. În trecut s-au depus eforturi în vederea menținerii facultății conducătoare în armonie cu natura, și acolo s-au făcut progrese. Nu amesteca lucruri care sunt diferite, și nu te aștepta să muncești la un lucru și să progresezi în altul. Caută printre noi pe acela care se dedică unei vieți trăite în armonie și trăiește astfel. Vei vedea că nu există nimeni care să facă asta și să nu progreseze.

    Omul bun este invincibil, deoarece el nu intră niciodată într-o luptă în care să nu fie superior. “Ia-mi pământurile, dacă asta dorești. Ia de la mine sclavi sau funcții publice, ia-mi și sărmanul meu corp. Însă nu mă poți face să eșuez în a obține ceea ce-mi doresc sau să cad în ceea ce doresc să evit.“ Singura luptă în care intră este cea care privește lucrurile care sunt în puterea sa. Cum să nu fie invincibil?

    Epictet a fost întrebat ce este percepția comună. Facultatea care distinge sunetele este comună tuturor, a răspuns el, iar cea care distinge notele muzicale este o tehnică specifică. Tot la fel, unele lucruri sunt percepute cu ajutorul facultăților comune, de către toți oamenii, mai puțin cei care sunt complet pervertiți. Acestea reprezintă percepția comună.  

  Nu este ușor să-i îmboldești pe tinerii cărora le lipsește tăria de caracter, cum nu-i ușor nici să pui brânza în cârlig. Însă tinerii înzestrați, se agață mai ferm de rațiune cu cât vrei să-i îndepărtezi mai tare. Din acest motiv, Rufus încerca să-i descurajeze pe cei care veneau la el. Se folosea de această metodă pentru a verifica care sunt înzestrați și care nu. El obișnuia să spună “Precum o piatră pe care dacă o arunci în sus, natura sa o face să cadă înapoi la pământ; la fel sunt și oamenii înzestrați de la natură. Cu cât vei încerca mai tare să-i îndepărtezi, cu atât mai mult vor fi atrași de ceea ce este în natura lor.“

V. Împotriva celor care fac din boală o scuză ca să plece acasă

    “Sunt bolnav aici și vreau să merg acasă“, spunea un elev.

    Acasă presupun că nu ești supus bolilor. Nu te gândești că aici faci ceva pentru a corecta felul în care te folosești de voință? Căci dacă nu faci asta, atunci ai venit degeaba. Du-te acasă și vezi-ți de treburile tale de acolo! Dacă facultatea ta conducătoare nu poate fi păstrată în armonie cu natura, măcar pământurile tale să prospere. Vei câștiga bani, vei avea grijă de tatăl tău bătrân, vei frecventa întruniri și vei ocupa funcții publice, dar fiind prost, toate acestea le vei face prost. Dacă înțelegi că alungi opiniile greșite și adopți altele în locul lor, că îți îndepărtezi atenția de la lucrurile independente de voință către cele care țin de ea, că nu cauți motivul pentru care lucrurile merg prost la tatăl tău sau la fratele tău, ci la tine însuți; de ce încă mai ții cont de boală?

    Nu știi că boala sau moartea ne surprind întotdeauna făcând ceva? Pe fermier îl surprind muncind pământul, pe marinar îl surprind pe mare. Ce vrei să faci atunci când te vor surprinde pe tine? Este obligatoriu ca ele să te surprindă făcând ceva. Dacă există un lucru mai bun cu care să te ocupi atunci când te vor surprinde, fă acel lucru!

    Eu unul îmi doresc ca boala sau moartea să mă surprindă ocupat cu voința mea, îngrijind-o să fie netulburată, lipsită de piedici și de constrângeri, liberă. Vreau să fiu surprins făcând astfel de lucruri, să-i pot spune Zeului: “Ți-am încălcat eu poruncile? M-am folosit eu greșit de ceea ce mi-ai acordat? Am folosit eu greșit simțurile și principiile generale? Ți-am adus eu acuze vreodată? Am căutat eu vină administrației divine? Am fost bolnav când a fost voia ta; la fel au fost și alții, dar eu am fost mulțumit să fiu bolnav. Am fost sărac când a fost voia ta, dar am fost mulțumit și atunci. Nu am deținut funcții publice deoarece nu a fost voia ta. Nu mi le-am dorit. M-ai văzut vreodată nemulțumit de asta? Nu m-am îndreptat întotdeauna către tine cu bucurie, gata să urmez semnele și poruncile tale? Este acum voia ta să părăsesc comunitatea oamenilor? O părăsesc și îți aduc mulțumire că mi-ai permis să mă alătur ei, să îți admir lucrarea și să înțeleg administrația ta divină.“ Fie ca moartea să mă surprindă când am astfel de gânduri, când scriu sau citesc asemenea lucruri.

    “Dar mama nu este aici să-mi sprijine capul când sunt bolnav.“

    Du-te la mama ta, atunci. Căci ești vrednic să îți sprijine capul atunci când ești bolnav.

    “Dar acasă aveam un pat comod pe care să stau întins.“

    Du-te la patul tău. Bolnav sau sănătos, ești vrednic să te întinzi într-un asemenea pat. Nu rata toate lucrurile pe care le poți face acolo.

    Ce obișnuia Socrate să spună? “Precum un om este mulțumit îmbunătățind pământul său, iar altul calul său, și eu mă bucur zi de zi, făcându-mă mai bun.“ Mai bun în ce? Vorbe meșteșugite sau teorii sterile? Nici vorbă! 

    “Nu văd cu ce altceva se ocupă filosofii.“

    Ți se pare puțin lucru să nu cauți vină nimănui, nici Zeului, nici oamenilor? Să nu acuzi pe nimeni? Să fii mereu același, indiferent că vii sau pleci? Acestea erau lucrurile pe care le cunoștea Socrate, deși el spunea că nu cunoaște nimic și că nu învață nimic pe alții. Dacă cineva îi cerea să-l învețe vorbe meșteșugite sau teorii, îl ducea la Protagoras sau la Hippias; dacă cineva îi cerea zarzavaturi, îl ducea la grădinar. Care dintre voi are acest țel în viață? Dacă îl veți avea, veți fi mulțumiți și în boală și în foamete și în moarte. Dacă este printre voi cineva care a fost îndrăgostit de o fată frumoasă, știe despre ce vorbesc.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén