...unele depind de noi, altele nu depind de noi

Month: June 2021

XXII. Despre prietenie

    În mod natural, omul iubește acele lucruri de care se ocupă cu sârguință. Oamenii nu se ocupă cu sârguință de lucruri care sunt rele sau de lucruri care nu-i preocupă. Rămâne deci că ei se ocupă cu sârguință numai de lucruri bune, iar dacă se ocupă cu convingere de asemenea lucruri, atunci le și iubesc. Cel care cunoaște binele, știe și să iubească. Dar cel care nu știe să deosebească binele de rău și pe cele două de lucrurile indiferente, cum poate să dețină puterea de a iubi? Prin urmare, numai cel care deține cunoaștere poate iubi.

    “Cum se face că, deși nu sunt inteligent, îmi iubesc copilul?“ întreabă unul.

    Sunt surprins că începi prin a recunoaște că nu ești inteligent. Ce îți lipsește? Nu te folosești de simțuri? Nu distingi impresiile? Nu te îngrijești de cele trebuincioase trupului, precum hrană, îmbrăcăminte sau adăpost? De ce spui că ești prost?

    Spui asta deoarece, în mod frecvent, ești tulburat și amețit de impresiile tale. Fiind copleșit de puterea lor de persuasiune, același lucru despre care odată ai considerat că este bun, acum apreciezi că este rău și după aceea îl vei considera indiferent. Într-un cuvânt, ești supus durerii, fricii, invidiei, confuziei, schimbării. Acesta este motivul pentru care recunoști că ești prost. Și nu ești schimbător în lucrurile pe care le iubești? Nu consideri la un moment dat că bogăția, plăcerea și alte lucruri externe sunt bune, iar altădată că nu mai sunt bune? Nu consideri unii oameni acuma buni, acuma răi, și câteodată nutrești sentimente de prietenie către ei, iar altădată îi consideri dușmani? Azi îi lauzi, mâine îi învinuiești?

    “Este adevărat, sunt supus acestor sentimente.“

    Crezi că un om care se înșeală cu privire la cineva, îi poate fi prieten ? 

    “Nu.“

    Cineva care are afecțiuni schimbătoare față de cel pe care l-a ales ca prieten, are cu adevărat bunăvoință față de acesta?

    “Nu are.“

    Dar cineva care întâi jignește un om, apoi îl laudă?

    “Nici acesta.“

    N-ai văzut niciodată cățelușii cum se alintă și cum se joacă între ei, de zici că nu există un exemplu mai bun de prietenie? Dacă vrei să vezi ce fel de prietenie este aceea, aruncă un os între ei și o să afli. Aruncă între tine și fiul tău o mică proprietate și o să vezi cum el vrea să te îngroape cât mai repede, iar tu te rogi ca băiatul tău să moară. Și atunci te vei plânge “Ce copil am crescut, care abia așteaptă să mă îngroape!“ Sau aruncă o fată frumoasă între voi, pe care amândoi să o iubiți, și tânărul și bătrânul. Același lucru o să se întâmple și dacă intervine între voi puțină faimă sau un pericol. Vei spune aceleași vorbe pe care le-a rostit și tatăl lui Admetus: “Te bucuri de lumina zilei; dar oare nu s-ar bucura și tatăl tău?“

    Crezi că tatăl lui Admetus nu și-a iubit copilul, când acesta era mic? Crezi că nu a suferit atunci când copilul era bolnav, că nu a spus de multe ori “Mai bine să am eu febră decât copilul“? Însă când încercarea este aproape, vezi ce cuvinte rostește. 

    Eteocle și Polinice nu au avut aceeași mamă și același tată? Nu au crescut ei împreună, nu au mâncat împreună, nu au băut și nu au dormit împreună? Nu s-au sărutat unul pe celălalt? Astfel încât, orice om care i-ar fi văzut pe cei doi cred că ar fi râs de filosofi și de paradoxurile pe care le spun cu privire la prietenie. Însă vezi ce spun cei doi imediat ce un os, sub forma unui tron, a căzut între ei:

    “Vrei să iei poziție în fața turnurilor?

    De ce îmi ceri asta?

    Ca să iau poziție în fața ta și să te omor.

    Și eu doresc să-ți vărs sângele.“

    Acestea sunt lucrurile pentru care se roagă ei.

    Să nu te înșeli, nicio făptură nu este atașată de altceva mai puternic decât de interesul său. Va urî, va respinge și va blestema orice îi va părea că este o piedică în calea interesului său, fie că este vorba de frate, părinte, copil sau iubit. Căci este în natura sa să nu iubească nimic la fel de mult cum își iubește propriul interes, nici părinți, nici frați, nici neamuri, nici țară și nici zei. Atunci când ni se pare că zeii sunt o piedică în calea interesului nostru, îi insultăm, le dărâmăm statuile și le distrugem templele; cum Alexandru a dat ordin să fie arse toate templele lui Asclepios atunci când iubitul său a murit.

    Așadar, dacă interesul, pietatea, onoarea, țara, părinții și prietenii sunt în același taler al balanței, sunt în siguranță. Însă dacă într-un taler este interesul, iar în celălalt se află prietenii, țara, rudele și însăși dreptatea, toate acestea sunt date la o parte, deoarece cântăresc mai puțin decât interesul. Fiindcă orice făptură, din necesitate va înclina către partea unde se află Eu și Al meu. Fie că este vorba de plăceri, de voință sau de lucrurile externe, acea parte va conduce. Dacă Eu se identifică cu voința, atunci și doar atunci, voi fi un prieten sau un fiu sau un tată așa cum trebuie. Asta deoarece va fi în interesul meu să cultiv statornicia, modestia, răbdarea, cumpătarea, bunăvoința și relațiile bune cu ceilalți. Însă dacă așez ce este al meu într-o parte și ce este nobil în altă parte, atunci se confirmă declarația lui Epicur, care spune “ceea ce este nobil, fie nu există, fie este rezultatul unei opinii comune.“

    Pentru că nu au înțeles aceste lucruri, spartanii și atenienii s-au certat între ei, iar tebanii s-au certat cu ambii. Tot din același motiv, perșii s-au certat cu grecii, și macedonenii s-au certat cu ambii. Tot așa și romanii cu geții. Și chiar înainte de toate acestea, tot acesta a fost motivul pentru care a început războiul troian. Paris a fost oaspetele lui Menelau. Oricine ar fi văzut atitudinea prietenească dintre ei, n-ar fi crezut dacă cineva îi spunea că nu sunt prieteni. Dar un os, sub forma unei femei frumoase, a fost aruncat între ei și astfel a început războiul.

    Atunci când vezi prieteni sau frați care par să se înțeleagă, nu te grăbi să tragi vreo concluzie cu privire la prietenia dintre ei, nici chiar dacă cei doi se jură că nu o să se despartă niciodată. La un om rău, facultatea conducătoare nu prezintă încredere, este instabilă și lipsită de direcție. Ea este stăpânită acum de o impresie, iar mai încolo de alta. Nu te uita, cum fac majoritatea oamenilor, dacă ei au fost născuți din aceiași părinți, dacă au crescut sub același acoperiș și dacă au învățat de la același pedagog; tu uită-te unde își așează interesul, dacă în lucrurile externe sau în voință. Iar dacă îl așează în cele externe, nu-i numi prieteni, cum nu-i poți numi nici de încredere, statornici, curajoși sau liberi; de fapt dacă gândești bine, nu-i poți numi nici oameni. Căci în natura umană nu există niciun principiu care să-i facă să se muște sau să se jignească între ei, să pândească în deșert sau în locuri publice precum sălbăticiunile, să se comporte în instanțele de judecată precum tâlharii. Cum nu există în natura umană niciun principiu care să-i facă nesăbuiți, infideli sau șarlatani, sau să-i facă să săvârșească alte ofense pe care oamenii le fac unul împotriva altuia. Există o singură opinie greșită care îi împinge la asemenea lucruri: își așează interesul în acele lucruri care sunt independente de voință. 

    Însă dacă vei vedea că acești oameni își așează cu adevărat binele în propria voință și în corecta folosință a impresiilor, atunci nu căuta dacă sunt părinți și copii, sau frați sau dacă se cunosc și sunt împreună de mult timp; ci odată ce ai stabilit acest lucru, poți spune liniștit că sunt prieteni, la fel cum poți spune că sunt de încredere și că sunt drepți. Căci unde altundeva poate să fie prietenia, decât acolo unde se află încrederea și respectul, unde este o comuniune bazată pe ce este nobil și pe nimic altceva?

    “Dar, dacă un om îmi acordă atenție atâta timp, nu înseamnă că mă iubește?“

    De unde știi tu, sclavule, că nu a fost atent cu tine precum un om care este atent cu încălțările pe care le curăță sau cu dobitoacele pe care le îngrijește? De unde știi că după ce ai încetat să fii de folos pentru el, nu o să te arunce, așa cum face cu o farfurie spartă? 

    “Dar această femeie este soția mea și trăim de multă vreme împreună!“

    Și Eriphyle nu a trăit mult cu Amphiaraus, nu era mama copiilor lui? Dar un colier a intervenit între ei. Și ce reprezintă acest colier? Opinia oamenilor cu privire la asemenea lucruri. Acesta este elementul animalic. Acesta este lucrul care a distrus prietenia dintre soț și soție, care nu i-a mai permis femeii să fie soție și mamei să fie mamă.   

    Oricare dintre voi, dacă dorește să fie prieten cu altcineva sau să fie prieten cu el însuși, să îndepărteze de la el aceste opinii, să le deteste, să le alunge din sufletul său. Astfel, în primul rând, el nu se va blama singur și nu va fi în conflict cu el însuși, nu va fi schimbător și nu se va abuza singur. În al doilea rând, către altul care îi seamănă, va fi întotdeauna și cu desăvârșire prieten. Iar pe omul care nu-i seamănă îl va răbda, va fi amabil cu el și îl va trata cu blândețe, gata să-l ierte având în vedere ignoranța sa și lipsa de cunoaștere în ceea ce privește cele mai importante lucruri. Nu va fi neîndurător cu niciun om, fiind conștient de adevărul spuselor lui Platon, că orice suflet este lipsit de adevăr fără voia sa.

    Dacă nu poți face asta nu ești cu adevărat prieten, deși te poți comporta ca un prieten în orice alte aspecte, poți bea împreună, poți trăi sau poți călători împreună cu cineva, sau te poți naște din aceeași părinți; dar acestea sunt adevărate și cu privire la șerpi. Cum nici șerpii nu pot fi prieteni cu adevărat, nici tu nu poți câtă vreme nu renunți la aceste opinii animalice și revoltătoare.

XXI. Despre inconsecvență

    Oameni admit ușor unele lucruri, în timp ce pe altele nu vor să le recunoască. Nimeni nu va recunoaște că este prost sau că este lipsit de înțelegere. Dimpotrivă, toți oamenii se plâng astfel “De-aș fi avut eu atâta noroc pe cât am minte!“ Pe de altă parte, oamenii recunosc ușor că sunt timizi. Îi auzi spunând “Recunosc că sunt puțin timid, însă vei vedea că, în general, nu sunt un prost.“ De asemenea, un om nu va recunoaște ușor că îi lipsește stăpânirea de sine; iar că este nedrept, nu va recunoaște nimeni. În niciun caz nu va recunoaște că este invidios sau că își bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Însă majoritatea oamenilor vor recunoaște că sunt miloși. 

    Care este motivul pentru care oamenii admit ușor unele lucruri, iar pe altele nu? Principalul motiv este o inconsecvență și o confuzie în ceea ce privește binele și răul, dar oameni diferiți au păreri diferite. În general, oamenii nu recunosc ceea ce consideră că este josnic. Ei presupun că timiditatea și mila sunt însușiri care demonstrează un caracter bun, dar prostia este caracteristică unui sclav. Cel mai mult refuză să își recunoască defectele antisociale. Majoritatea defectelor pe care sunt înclinați să le recunoască sunt cele despre care consideră că au un element involuntar, precum timiditatea sau mila. Tot ca un element involuntar, dacă un om recunoaște că îi lipsește stăpânirea de sine, va pretinde ca scuză că este îndrăgostit. La fel, și în gelozie, oamenii presupun că există ceva involuntar, astfel că își recunosc acest defect. Însă oamenii nu consideră că nedreptatea este vreodată involuntară. 

    Trăind printre oameni care sunt atât de confuzi, care nu cunosc lucrurile despre care vorbesc, care nu își cunosc propriile defecte și nu știu care sunt cauzele acestora sau cum se pot elibera de ele, cred că merită să fim atenți la noi înșine și să ne întrebăm “Sunt oare unul dintre ei? Ce impresie am eu despre mine? Cum mă comport? Mă comport precum un om prudent? Mă comport precum un om cumpătat? Spun despre mine că am fost învățat să fiu pregătit cu privire la orice se poate întâmpla? Sunt conștient că nu știu nimic, precum ar trebui să fie conștient un asemenea om? Merg la învățătorul meu cum merg la un oracol, pregătit să-l ascult? Sau vin la școală precum un copil aiurit, să învăț istorie și să înțeleg ce spun cărți pe care nu le înțelegeam înainte, pentru ca după aceea să le explic și eu altora, dacă se va ivi ocazia?“

    Omule, acasă te-ai luptat cu sclavul, ți-ai întors casa cu susul în jos și ai deranjat vecinii. Iar acuma vii la mine cu un aer de înțelept și mă critici pentru explicațiile pe care le ofer și că vorbesc despre tot ce-mi trece prin cap? Vii aici plin de invidie și supărat că nu primești nimic de acasă. În timpul discuțiilor de aici, tu nu te gândești la nimic altceva decât la ce atitudine are tatăl tău față de tine și față de fratele tău. “Oare ce vorbesc despre mine cei de acasă? Ei cred că eu fac progrese acum și își spun că mă voi întoarce mai înțelept. Aș vrea să învăț totul până când mă voi întoarce. Dar este atât de mult de muncă și nu primesc nimic de acasă, iar băile din Nicopolis sunt așa murdare. Acasă nu este bine și nici aici nu este bine.“

    Sunt unii care spun că nu au nimic de câștigat din școală. De ce oare? Cine vine la școală? Cine vine să fie vindecat? Cine vine să își purifice opiniile? Cine vine să învețe ce îi lipsește? Dacă tu nu ai venit cu intenția de a lăsa deoparte opiniile tale sau de a le corecta sau de a le înlocui cu altele, de ce te miri că pleci din școală cu aceleași defecte cu care ai venit? Tu cauți să primești lucrul pentru care ai venit aici! Vrei să vorbești despre principii filosofice. Și? Nu ai devenit mai elocvent? Nu poți să-ți prezinți teoriile mai bine acum? Nu poți să analizezi silogisme complicate? Nu ai învățat să examinezi paradoxul mincinosului sau alte silogisme? De ce ești nemulțumit că ai primit lucrurile pentru care ai venit? 

    “Da, dar dacă va muri copilul meu sau fratele meu, sau dacă voi muri eu sau voi fi torturat, la ce îmi ajută toate astea?“

    Pentru asta ai venit și pentru asta stai lângă mine? Ai stat treaz noaptea pentru asta? Când ai mers să te plimbi cu prietenii tăi, ai discutat vreodată cu ei despre impresiile tale, în loc să discuți despre silogisme? Când ai făcut asta? Vii și spui că principiile filosofice sunt inutile. Pentru cine? Pentru cei care nu le folosesc corect. Picăturile pentru ochi nu sunt inutile pentru cei care le folosesc când trebuie și cum trebuie; cataplasmele nu sunt inutile; ganterele nu sunt inutile. Nu sunt de folos pentru unii, însă sunt folositoare pentru alții. De mă vei întreba dacă silogismele sunt folositoare sau nu, îți voi răspunde că sunt folositoare, iar dacă vrei ți-o și demonstrez. 

    “Cum sunt ele de folos pentru mine?“

    Omule, mă întrebi dacă sunt folositoare în general sau pentru tine în momentul acesta? Dacă mă întreabă cineva bolnav de dizenterie dacă este folositor oțetul, îi voi răspunde că este folositor. Dar este folositor pentru el? Nu. Să caute mai întâi să oprească scaunele și să-și vindece ulcerațiile. Iar tu, caută mai întâi să oprești ulcerațiile și scaunele tale, calmează-ți mintea și vino cu ea limpede la școală. Astfel vei descoperi cât de puternică este rațiunea.

XX. Împotriva adepților Academiei și ai lui Epicur

    Propozițiile adevărate și evidente, sunt folosite în mod necesar chiar și de către cei care le contrazic. Putem considera cea mai bună dovadă că un lucru este evident faptul că însăși cei care îl neagă sunt, în același timp, nevoiți să se folosească de el. De exemplu, cineva care vrea să nege că există adevăruri universal valabile, se contrazice singur atunci când afirmă “Nu există adevăruri universal valabile“. Ce te faci acum, sclavule? Nu tu ai spus că orice afirmație universal valabilă este falsă?

    Tot așa, unii spun lucruri precum “Să știi că nimic nu poate fi știut, toate lucrurile sunt imposibil de demonstrat“; sau “Crede-mă pe mine când îți spun că nu ar trebui să crezi nimic, și asta va fi în avantajul tău“; sau “Învață de la mine că nimic nu poate fi învățat. Dacă vrei, pot să te învăț de ce este așa.“ Ce diferență este între acești oameni și cei care își spun academici? “Omule, fii de acord cu afirmația care spune că nimeni nu este de acord cu nimic! Crede-ne pe noi când spunem că nimeni nu crede pe altcineva!“

    La fel, Epicur plănuiește să distrugă comuniunea existentă în mod natural între oameni și, în același timp, se folosește de lucrul pe care vrea să-l distrugă. Ce spune el? “Nu fiți amăgiți, oameni buni! Nu vă lăsați induși în eroare! Nu greșiți! Credeți-mă pe mine când spun că nu există o comuniune naturală între animalele raționale. Cei care spun că există vă înșeală și vă seduc cu argumente false.“ 

    Și ce-ți pasă ție? Lasă-ne să fim seduși. Îți va fi ție mai rău dacă noi ceilalți suntem convinși că există o comuniune naturală între noi? Că trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a păstra această comuniune? Dimpotrivă, îți va fi mai bine și vei fi mai în siguranță. Atunci, de ce te bate grija pentru noi? De ce stai treaz noaptea târziu, la lumina lămpii, pentru noi? De ce te trezești devreme? De ce scrii atâtea cărți? Pentru ca niciunul dintre noi să nu fim amăgiți de existența zeilor, sau să credem că ei au grijă de noi? Sau să nu ne înșelăm căutând natura binelui altundeva decât în plăcere? Dacă pentru asta o faci, stai liniștit și culcă-te; trăiește o viață de vierme, precum cea pentru care te consideri tu vrednic: mănâncă, bea, fă sex, ușurează-te și dormi. 

    Ce importanță are pentru tine ce gândim noi cu privire la acestea, dacă avem dreptate sau nu? De oi te îngrijești deoarece îți furnizează lână și lapte, și nu în ultimul rând, carne. Nu ar fi de dorit ca oamenii să fie adormiți și vrăjiți de către stoici, gata pregătiți pentru ca tu și cei ca tine să-i tundeți și să-i mulgeți? Ar trebui să-ți păstrezi învățăturile pentru tovarășii tăi epicurieni, dar să le ascunzi de ceilalți. Chiar să-i convingi că suntem în natura noastră înclinați către comuniune, că moderația este un lucru bun; astfel încât să obții totul pentru tine. Sau vrei să spui că ar trebui să păstrăm această comuniune numai cu unii, iar cu alții nu? Cu cine ar trebui să o păstrăm? Cu cei care la rândul lor încearcă să o păstreze, sau cu cei care o încalcă? O încalcă cineva mai mult decât tine, care formulezi asemenea doctrine?

    Ce l-a trezit pe Epicur din somnolență și l-a îndemnat să scrie lucrurile pe care le-a scris? Ce altceva decât lucrul cel mai puternic din constituția omului, natura sa? Ea, care trage un om unde îi este voia, chiar și atunci când el se opune și se vaită? De vreme ce ai aceste opinii asociale, spune ea, scrie-le și transmite-le altora. Întrerupe-ți și somnul pentru asta, și prin fapta ta condamnă propriile opinii. Vorbim despre Oreste că nu era lăsat să doarmă și era urmărit de către Furii; dar nu sunt Furii și chinuri cele care nu l-au lăsat pe Epicur să doarmă și să se odihnească, împingându-l să-și facă publice mizeriile, cum vinul și nebunia îi împingeau de la spate pe preoții lui Cybele? Atât de puternică și de neînvins este natura umană!

    Cum poate fi făcută o viță să producă fructele măslinului? Sau un măslin să producă aceleași fructe ca și o viță? Este imposibil, de neconceput. Tot la fel este imposibil pentru un om să-și piardă cu totul atributele specifice omului. Nici măcar cei care își amputează organele, nu pot să amputeze dorințele specifice omului. În același mod, deși Epicur a amputat atributele specifice omului: de cap al familiei, de cetățean sau de prieten, el nu a putut să amputeze dorințele umane.

    Nu poate să facă asta, cum nici delăsătorii adepți ai Academiei nu pot să-și orbească propriile simțuri sau să scape de ele, deși din asta și-au făcut principalul scop din viață. Ce mare rușine! Când un om primește de la natură instrumentele de măsură necesare pentru descoperirea adevărului, iar el, în loc să adauge la acestea și să muncească pentru a le îmbunătăți, face exact opusul, încearcă să arunce și să distrugă chiar facultățile care ne permit să discernem adevărul.

    Spune-ne filosofule, care este părerea ta despre pietate și sfințenie? 

    “Dacă vrei, îți pot demonstra că sunt lucruri bune.“

    Prea bine, demonstreaz-o. Astfel, concetățenii noștri vor lua aminte și vor onora divinul, și vor înceta în sfârșit să neglijeze lucruri de cea mai mare importanță. 

    “Ai dovada că acestea sunt lucruri bune?“

    Da, și sunt mulțumit cu ea.

    “Dacă tot ești mulțumit cu ea, atunci ascultă și argumentele contrare: zeii nu există. Dacă totuși există, nu le pasă de oameni și nu au o legătură strânsă cu ei, astfel că pietatea și sfințenia despre care vorbesc mulți oameni nu reprezintă decât minciunile unor escroci și ale unor sofiști. Sau poate că sunt minciunile unor legiuitori, destinate să bage frica în răufăcători.“

    Bravo filosofule! Ai adus un mare serviciu concetățenilor noștri și ai convins tinerii să se întoarcă la desconsiderarea lor inițială față de divin. 

    “Care este problema? Nu ești mulțumit de asta? Învață atunci cum dreptatea nu înseamnă nimic, cum modestia este nebunie, iar tata sau fiu sunt doar cuvinte goale.“

    Bravo, filosofule! Ține-o tot așa și vei convinge tot mai mulți tineri să fie de acord cu tine și să-ți împărtășească vederile. Fără îndoială, acestea sunt principiile care au stat la baza cetăților bine guvernate. Acestea sunt principiile care au construit Sparta. Aceasta sunt convingerile pe care Lycurg le-a insuflat spartanilor prin legile și învățăturile sale: că sclavia nu este mai rușinoasă decât o viață nobilă, că libertatea nu este cu nimic mai nobilă decât josnicia. Cei care au murit la Termopile, pentru aceste convingeri și-au dat viața. Pentru aceste principii și-au părăsit atenienii orașul.  

    Cu toate acestea, oameni care vorbesc astfel, întemeiază familii și fac copii, se implică în viața cetății și se autointitulează preoți și interpreți ai unor zei în care nu cred că există. Consultă oracolul Pythian pentru a afla ceea ce ei singuri consideră minciuni, și interpretează oracole pentru alții. Ce groaznică și nerușinată impostură! 

    Omule, ce faci? Te contrazici singur în fiecare zi! Nu vrei să abandonezi aceste erori? Atunci când mănânci, unde duci mâncarea? La gură sau la ochi? Atunci când te îmbăiezi, în ce o faci? Îi spui la o cană farfurie sau la un polonic scuipătoare, în loc să folosești numele lor?

    Dacă aș fi sclavul unui asemenea om, l-aș chinui zilnic, chiar dacă aș fi biciuit pentru asta. “Pune niște ulei în baie, băiete!“ I-aș turna sos în cap. “Ce faci?“ Mă jur, am avut o impresie că acesta este ulei și nu am putut discerne. “Adu-mi o tocană!“ I-aș umple farfuria cu oțet și i-aș duce-o. “N-am cerut eu tocană?“ Dar stăpâne, asta este tocană. “Asta este oțet!“ Și cum îți dai seama că nu este tocană? “Ia-l și miroase, ia-l și gustă!“ De unde știu eu că simțurile nu mă înșeală?

    Dacă aș mai avea încă trei sau patru tovarăși printre sclavi, care să mi se alăture, l-aș forța să se spânzure sau să renunțe la opiniile sale. Aceștia sunt oamenii care râd de noi, oamenii care se folosesc de darurile primite de la natură, în timp ce le resping în teoriile lor.

    Oameni modești și recunoscători, într-adevăr! Mănâncă pâine în fiecare zi și, cu toate acestea, îndrăznesc să susțină că nu avem unde ști dacă există o Demetra sau fiica ei, Persefona, sau Pluto; ca să nu dau alte exemple. Ce să mai spun de faptul că se bucură de zi și de noapte, de anotimpuri, de stele și mare și pământuri, de comuniunea cu oamenii, deși niciunul dintre acestea nu le trezește interesul în cea mai mică măsură.

    Singurul loc scop este să-și vomite problema lor măruntă și, după ce și-au golit astfel stomacul, să meargă să facă o baie. Însă nu se gândesc nici în cea mai mică măsură la ceea ce spun. Nu se gândesc despre ce subiect vorbesc, cui îi vorbesc și ce pot înțelege interlocutorii lor din asemenea vorbe: dacă vreun tânăr cu spirit nobil, care va fi influențat sau a fost deja influențat de ei, poate să piardă ceea ce este nobil în el; dacă un depravat se simte încurajat să comită actele sale rușinoase; dacă oferă scuze, prin teoriile lor, unuia care delapidează banii publici; sau dacă unul care își neglijează părinții poate fi îmbărbătat de învățăturile lor. Ce este pentru ei bun sau rău, josnic sau nobil?

    Este inutil să încerci să combați acești oameni, să discuți cu ei sau să le schimbi opinia. Ai avea mai multe șanse să convingi un desfrânat să se schimbe, decât pe acești oameni care au devenit orbi și surzi la propriile mizerii.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén